Home / Overige / Relatief veel Nederlanders hebben gebrek aan kookkennis

Relatief veel Nederlanders hebben gebrek aan kookkennis

Veel Nederlanders missen nog steeds de kookkennis om simpele en lekkere gerechten te kunnen serveren.

Uit onderzoek is gebleken dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders de meeste voedingsmiddelen nog steeds in het water stoppen om het gaar te maken.

Voorheen werd de kookkennis vaak in de praktijk doorgegeven, was dit niet door moeders thuis, dan was het wel door leraren en leraressen op de LTS of de huishoudschool. Vaak zijn het de meest simpele dingen waar mensen geen benul van hebben.

Ontbreken van de basiskennis

Er zijn veel dingen die mensen tegenwoordig niet bijkrijgen. Zo zijn er veel mensen die het vlees meteen in de pan leggen, zonder de pan goed voor te verwarmen. Veel mensen weten niet dat het vlees veel mooier wordt als de pan eerst goed heet is. Ook voor wokken geldt hetzelfde. De pan moet eerst goed heet zijn voordat je de groenten toevoegd. Het bakken van een cake zou eigenljik echt heel makkelijk moeten zijn, maar er is wel enkele basiskennis nodig om een goede cake te bakken.

Verkoop kookboeken

De verkoop van kookboeken is de afgelopen jaren wel exponentieel toegenomen. Zeker door de vele kookprogramma’s op tv is de trend van het koken helemaal aangewakkerd. Ondanks dat veel mensen de kookboeken thuis hebben liggen, ontbreekt er bij veel mensen toch nog die basiskennis. Bij een groot deel van de mensen met kookboeken, maken er maar weinig gebruik van. De keren dat ze dan het kookboek gebruiken wordt het recept ook exact gevolgd en wordt er maar weinig eigen initiatief toegepast.

Omdat het ontbreekt aan de basiskennis durven mensen zelf niet echt te experimenteren met gerechten. Wat we wel steeds vaker zien is dat jongeren hun ouders door middel van de kookboeken aanzetten om nieuwe gerechten te bereiden.

Toch is bij vele Nederlandse gezinnen de drie-eenheid van aardappelen, groente en een stukje vlees nog steeds het meest voorkomende gerecht op doordeweekse dagen. Het gebruik van stoom of de oven is voor de meeste mensen al weer te uitgebreid of te moeilijk om zo maar eens doordeweeks te koken. Dit wordt vaak voor speciale gelegenheden bewaard zoals in het weekend of tijdens de feestdagen.

Kookprogramma’s en kookworkshops

Ondanks dat er een ware trend is op het gebied van kookprogramma’s ontbreekt de basiskennis nog bij veel mensen. Ook kookworkshops zoals bijvoorbeeld bij Culinair Pakhuys Oosterhout zijn de afgelopen jaren erg populair. Bij kookworkshops leer je bepaalde gerechten bereiden, maar wordt met name door tijdsgebrek ook geen aandacht besteed aan de basis kookkennis.

Veel Nederlanders missen nog steeds de kookkennis om simpele en lekkere gerechten te kunnen serveren. Uit onderzoek is gebleken dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders de meeste voedingsmiddelen nog steeds in het water stoppen om het gaar te maken. Voorheen werd de kookkennis vaak in de praktijk doorgegeven, was dit niet door moeders thuis, dan was het wel door leraren en leraressen op de LTS of de huishoudschool. Vaak zijn het de meest simpele dingen waar mensen geen benul van hebben. Ontbreken van de basiskennis Er zijn veel dingen die mensen tegenwoordig niet bijkrijgen. Zo zijn er veel mensen…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten