Home / Overige / De traditionele Indonesische keuken

De traditionele Indonesische keuken

Hou je van gekruid en/ of pittig eten? Dan is de kans groot dat je ook van de Indonesische keuken houdt. Ondanks dat we de Indonesische keuken eigenlijk niet over één kam kunnen scheren. Omdat Indonesië een eilandengroep is waarvan duizenden eilanden bewoond zijn, is het logisch dat er op de verschillende eilanden verschillende gerechten met verschillende ingrediënten worden bereidt. Er bestaan natuurlijk veel overeenkomsten op culinair gebied, maar elke regio kent zo zijn specialiteiten. Wel kunnen we stellen dat er één overeenkomst is die alle eilanden in gemeen hebben; overal wordt rijt als hoofdbestanddeel van elke maaltijd gezien.

Indonesische gerechten

Bij bijna alle Indonesische gerechten wordt witte gekookte rijst gebruikt. Deze rijst wordt nasi putih genoemd. Wanneer we in Nederland een Indonesische catering bestellen, verwachten we daar ook altijd Nasi Goreng bij. In de Indonesische keuken is Nasi Goreng eigenlijk het opwarmen/ bakken van de restjes van de voorgaande avond, in de Indische keuken die wij in Nederland kennen wordt nasi goreng echter als hoofdgerecht geservereerd. Nasi Goreng is rijst gebakken met groente en vlees/vis, het gerecht wordt meestal met sajoer, vlees of vis en eieren aangevuld. In de Indonesische keuken wordt ook veel gebruik gemaakt van tahoe of tempé. Beide zijn producten gemaakt van sojabonen.  Natuurlijk wordt er in Indonesië bij bijna alle gerechten kroepoek, atjar en sambal geserveerd.

Kruiden en ingrediënten

In de Indonesische keuken wordt veel gebruik gemaakt van kruiden. Veelgebruikte kruiden zijn bijvoorbeeld laos, komijn, gemberwortel en citroengras. Met een stenen vijzel ook wel oeleken worden deze kruiden fijngestampt. Bij bijna elk gerecht wordt wel ui en knoflook toegevoegd. Voor het op smaak brengen van een gerecht, wordt er vaak santen (kokosmelk) en zoete ketjap gebruikt. De uitgebreide rijsttafel die wij in Nederland vaak zien bij Indonesische restaurants en catering is echter in Indonesië niet al te gebruikelijk. Deze manier van eten wordt namelijk alleen bij feestelijke gelegenheden toegepast.

In Indonesië zelf

Ben je in Indonesië zelf, dan zul je al snel merken dat er allerlei invloeden van andere buitenlandse keukens te vinden zijn. Zo zijn er veel restaurants die de typische Indiase curry serveren en ook vele Chinese restaurants hebben zich in de loop der jaren in Indonesië gevestigd. Omdat de Islam in bijna heel Indonesië de meest belangrijke godsdienst is, wordt er bijna nergens varkensvlees gegeten.

Wanneer je in Indonesië op reis bent, zul je snel merken dat Indonesiërs dol zijn op zoet. In vele gerechten wordt suiker gebruikt, waardoor het voor mensen met diabetes niet makkelijk is om suikervrije gerechten te vinden. Ook thee en verse vruchtensappen worden vaak van enkele scheppen suiker voorzien.

 

Hou je van gekruid en/ of pittig eten? Dan is de kans groot dat je ook van de Indonesische keuken houdt. Ondanks dat we de Indonesische keuken eigenlijk niet over één kam kunnen scheren. Omdat Indonesië een eilandengroep is waarvan duizenden eilanden bewoond zijn, is het logisch dat er op de verschillende eilanden verschillende gerechten met verschillende ingrediënten worden bereidt. Er bestaan natuurlijk veel overeenkomsten op culinair gebied, maar elke regio kent zo zijn specialiteiten. Wel kunnen we stellen dat er één overeenkomst is die alle eilanden in gemeen hebben; overal wordt rijt als hoofdbestanddeel van elke maaltijd gezien. Indonesische…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten